Introduction

Kannelmäki, Tukikohta XX: 1, Alue A

Kannelmäki, Tukikohta XX: 1, Alue A

Helsingin alueella sijaitsee runsaasti ensimmäisen maailmansodan aikaisia (1914″’1918) venäläisten rakennuttamia puolustusvarustuksia. Linnoitusrakenteita sijaitsee kolmena vyöhykkeenä mantereella ja ne suojasivat Helsinkiä ja sen edustalla ollutta Viaporin sotasatamaa maalta tulevaa hyökkäystä vastaan. Varustuksia rakennettiin myös Viaporin sotasataman edustalle saaristoon meririntamaksi. Nämä puolustusvarustukset olivat osa laajempaa koko Etelä-Suomeen ja Suomenlahden rannikolle ulottuvaa puolustusjärjestelmää, joka suojasi Venäjän silloista pääkaupunkia Pietaria. Nykyään maarintaman linnoituksia on pääkaupunkiseudulla Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.

Kannelkallion linnoituskohde, tukikohdan XX asema 1, sijaitsee metsäisessä puistosaarekkeessa Kannelmäen kaupunginosassa. Puistosaareke sijaitsee Kantelettarentien ja Kantelettarenkujan risteyksen luoteispuolella.  Tukikohtaan on kuulunut kaikkiaan kuusi asemaa ja asema 1 on näistä itäisin. Tukikohdan XX rakentaminen aloitettiin vuonna 1915.

Asema 1 on rakennettu hieman ympäristöstään kohoavan kallioalueen rinteille ja hoidettava osa-alue A on aseman länsipuolisko. Hoidettavan alueen laajuus on noin 90 x 50 metriä. Alueella on kallioon louhittua sekä maahan kaivettua yhdys- ja taisteluhautaa, joita on osittain tuettu harkkokivimuurauksella ja betonilla. Kohteella on myös betonista valettuja, räjäytettyjä suojahuoneita. Kohde on paikoin melko tiheässä kasvuston siimeksessä. Kohteen rakenteet vaikuttavat kuitenkin säilyneen kohtuullisen hyvässä kunnossa.

Linnoitusalueen poikki kulkee kevyen liikenteen väylä eli kohde on helposti saavutettavissa. Alue on vilkkaassa kauttakulku- sekä virkistyskäytössä.

Hoito-ohje

Kohteen hoidossa painottuu maisemanhoito siten, että linnoituksen rakenteet tulisivat paremmin näkyviin. Hoitotoimien tavoitteena on pitää muinaisjäännös ja sen ympäristö puhtaana roskista.

Lähestymisohjeet

Kannelkallion linnoitusta on helppo lähestyä sekä idästä että lännestä ulkoilupolkua pitkin. Hoidettava osa-alue A on metsäsaarekkeen länsiosassa. Kaikkialle rakenteiden viereen ei kulje polkuja, mutta kohteella on kohtuullisen helppo liikkua.  

Suositukset käytöstä  

Kannelkallion puolustusvarustus soveltuu hyvin omatoimiseksi retkeilykohteeksi ja opetuskohteeksi, jossa voi tarkastella ensimmäisen maailmansodan aikaista linnoitusrakentamista.

Adoptoija:  Behar ry.

Sijainti: Kannelkallio,  Kohteen keskikoordinaatit ovat P = 6679981, I = 382868 (ETRS-TM35FIN).  GPS:  60.2403638121, 24.8855147888

0 kommenttia aiheesta “Kannelmäki, Tukikohta XX: 1, Alue A

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *