Introduction

Kulosaaren puistotie, hautaröykkiö

Kulosaaren puistotie, hautaröykkiö

Kulosaaressa sijaitsee yksi Helsingin pronssikautisista hautaröykkiöistä. Kohde sijaitsee Kulosaaren puistotien ja metroradan välisellä metsäkaistaleella noin 140 metriä metroasemasta länteen. Se on halkaisijaltaan noin viisi metriä, muodoltaan hieman epämääräinen ja korkeutta röykkiöllä on alle metri.

Röykkiö on kasattu kallion päälle ja kivien väleihin on muodostunut turvetta. Röykkiössä ei ole havaittu keskuskiveä tai reunakiveystä. Paikalta on aikanaan ollut hieno merinäköala, jonka nykyään peittää rannan lehtipuusto ja rakentaminen lähes kokonaan. Kohde sijaitsee nykyään noin 140 metrin päässä meren rannasta.

Kohteen on kartoittanut Nils Cleve vuonna 1931 ja Veikko Lehtosalo on inventoinut kohteen vuonna 1962. Kohdetta ei ole kaivettu arkeologisin menetelmin. Kohteen ympärille on pystytetty kivipaadet, joita yhdistää metallikettinki. Kohteella on Museoviraston infokyltti.

Röykkiön ympäristö on pysynyt Helsingin kaupungin hoitotoimien ansiosta varsin avoimena, hieman etäämmällä kasvaa sekametsää. Kulosaaressa on aikanaan sijainnut neljä röykkiökohdetta, mutta kolme niistä on tutkittu pois rakentamisen tieltä. Näistä kolmesta röykkiöstä on saatu löytönä palanutta luuta, mutta ei esinelöytöjä.

Hoito-ohje  

Hoidossa korostuvat maisemanhoito. Hoitotoimet ovat lähinnä puu- ja ruohovartisen kasvillisuuden poistoa röykkiön päältä ja lähiympäristöstä. Adoptoijat pitävät myös kohteen lähialueen siistinä roskista.

Lähestymisohjeet

Röykkiö sijaitsee Kulosaaren puistotien ja metroradan välisellä puistokaistaleella noin 140 metriä Kulosaaren metroasemasta länteen. Kadulta kulkee polku kohteelle ja se on varsin helposti savutettavissa.

Suositukset käytöstä

Maasto röykkiön ympäristössä on kohtuullisen helppokulkuista. Kohde sopii hyvin retkeilykohteeksi ja miksei myös opetuskohteeksi.

Adoptoija:  Arkeologian harrastajat ANGO ry

Osoite/sijainti: Kulosaaren puistotie  GPS:  60.1889064018, 25.0045482174.  Koordinaatit P = 6674090, I = 389339 (ETRS-TM35FIN).

2 kommenttia aiheesta “Kulosaaren puistotie, hautaröykkiö

  1. Hävitetäänkö tämä viimeinenkin baanan rakentamiseksi 2024?

  2. Hei, Helsingin kaupunginmuseon tavoitteena on, että kaupungin alueella sijaitsevat esihistorialliset hautaröykkiöt säilyisivät. Tällä hetkellä ei ole tiedossa maankäyttöhanketta, joka uhkaisi Kulosaaren puistotien kohdetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *