Introduction

Konginkangas, Koivisto (Löyhkälä)

Konginkangas, Koivisto (Löyhkälä)

Kohde sijaitsee Äänekosken Konginkankaalla valtionmetsässä, Kivetyn järvien itäpuolisella ja Murontien eteläpuolisella alueella, Kumpuvuoren pohjoispuolen ylänteellä.

1861 syntynyt Kaarle (Kalle) Sillanpää teki torpankontrahdin paikallisten isäntien kanssa Koiviston tilan alueesta. Asiakirja päivättiin lokakuussa 1884. Sopimus  ei ollut syyttäjän mukaan pätevä, koska maat oli erotettu kruunulle. Kun Sillanpää oli polttanut ja kylvänyt ruishalmeen, hänet haastettiin käräjille, missä hänet talvella 1888 tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin vahingosta.  

Sillanpää väitti, että hänen tarkoituksensa oli raivata pysyvää peltoa, mikä on mahdollista ajatellen, että hän oli jo tuomion saadessaan rakentanut ”tuvan, ladon ja navetan”; tai kuten itse sanoi, ”tuonut kolme vanhaa huonetta.”    

Myöhemmin Sillanpää rakensi lisää ja kaskesi uutta viljelystä.   Uusi oikeudenkäynti kesti talvesta 1891 talveen 1894. Sillanpään pelasti vuoden 1892 uudistila-asetus. Sillanpäästä tehtiin kruununmetsä-torppari Vaasan läänin ylimetsänhoitajan esityksestä tammikuussa 1895. Torppa sai tuolloin virallisesti nimen ”Löyhkälä”.    

Viimeistään 1922 oli Löyhkälä saanut uuden isännän: Höyhenniemen torpan pojan ja entisen haltijan Niko Hokkasen. Hän rakensi perimätiedon mukaan Kaisa-vaimoineen sen pirtin ja uunin, joiden rauniot ovat nyt näkyvillä.  Löyhkälä itsenäistyi Koivisto-nimiseksi viljelystilaksi. Vuoden 1934 lopulla valmistuneen arviotoimituksen mukaan viljelysmaata oli kymmenisen hehtaaria ja metsämaata noin 34 ha. (Markku Kautto, Kongintaival 2015,  s. 10 – 12).

Nykyisin tilan rakenteista on säilynyt arkeologisoituneena päärakennuksen ja karjasuojan luonnonkivistä ladotut kivijalat  ja talon lohkokivisen uunin raunio.  Viereisessä luonnon notkelmassa on jäljellä kaivon jäänteet.

Rajoitukset

Toimittaessa hoitokohteella ja sinne siirryttäessä kunnioitetaan paikallisten asukkaiden ja maanomistajan yksityisyyttä sekä noudatetaan yleistä jokamiehenoikeutta.

Hoito-ohjeet

Hoidon tavoitteena on edistää arkeologisoituneen kohteen säilymistä hoidon avulla.Hoitoalue on pienialainen. Hoitotoimet kohdistuvat talonpohjaan, sen uuniin ja tämän kokonaisuuden välittömään läheisyyteen.  Hoitotoimet ovat pensaikon ja muun kasvillisuuden raivaamista uunin kivirakenteen päältä ja sen välittömästä läheisyydestä sekä lähialueen pitämistä siistinä.

Lähestymisohjeet

Kohteeseen pääsee olemassa olevia metsäautoteitä pitkin.

Suositukset käytöstä

Kohde soveltuu paikallishistoriasta kiinnostuneille omatoimiseksi matkailukohteeksi sekä opastettuun kiertokäyntiin.

Kuva: Miikka Kumpulainen, Keski-Suomen museo.

Osoite: Äänekoski, Kumpuvuori

0 kommenttia aiheesta “Konginkangas, Koivisto (Löyhkälä)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *