Introduction

Kaupin öljyvarasto

Kaupin öljyvarasto

Kaupin kansanpuisto on tamperelaisten suosima ulkoilualue, mutta sinne sijoittuu myös merkittävä osa Tampereen kaupungin vesihuollon historiaa. Kaupinojalle rakennettiin vedenpuhdistamo eli niin sanottu pumppuasema ja siihen liittyvä vesitorni 1928. Kasvava kaupunki tarvitsi yhä enemmän käyttövettä, ja lisäksi tavoitteena oli veden laadun parantaminen. Rakennustöillä pyrittiin myös työllistämään kaupungin työttömiä. Pumppulaitosta on sittemmin laajennettu useaan otteeseen, ja vanha vesitorni on saanut viereensä uudemman vesisäiliön.

Kaupin öljyvarasto on vedenpuhdistamoon liittynyt pieni tiilinen varastorakennus. Se on todennäköisesti valmistunut arkkitehti Vilho Kolhon suunnittelemien mukaan 1928. Klassismia edustava rakennus liittyy tyylilisesti vanhaan vesitorniin ja pumppulaitoksen alkuperäiseen ulkoasuun. Tiilirakenteisen varaston julkisivujen sommittelu on symmetrinen, ja se on katettu saumapeltisellä aumakatolla. Rakennusta on käytetty öljyvarastona, ja se on ilmeisesti säilynyt alkuperäisessä asussaan.

Rakennuksen peruskunto on silmämääräisesti tarkastellen arvioitu hyväksi. Katon kunto pitää tutkia ja ainakin rännit korjata. Öljyvaraston lähiympäristö vaatii raivausta. Rakennus sijaitsee rinteessä, ja sen edustalta on poistettu maa-ainesta. Rakennus sijoittuu vedenpuhdistamon naapuriin, Kaupinojan uimarannalle vievän tien ja suositun ulkoilureitti ”œKuntokolmosen” risteykseen.

Öljyvarasto koostuu kahdesta erillisestä tilasta ja soveltuu lähtökohtaisesti esimerkiksi varastointiin ja/tai pienten tapahtumien järjestämiseen.

0 kommenttia aiheesta “Kaupin öljyvarasto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *